Dezinsekcija je uničevanje in zatiranje insektov. Vsi insekti, ki se zadržujejo v prostorih za skladiščenje ali pripravo in obdelavo hrane, so škodljivci. Insekti lahko z izločki in svojimi ostanki okužijo ogromne količine živil in s tem povzročijo veliko škodo. Nekateri insekti so prenašalci bolezni in organizmov, ki kontaminirajo živila, zato v prostorih, kjer se pojavijo, opravljamo dezinsekcijo. Dezinsekcijo opravimo na različne načine glede na vrste insektov in glede na prostor, kjer bomo dezinsekcijo opravili.
NAČINI DEZINSEKCIJE
- razprševanje oziroma brizganje insekticida na površine, kjer se insekti zadržujejo oziroma gibljejo. Proti vsem vrstam plazečih insektov uporabimo mikrokapsuliran insekticid, pri katerem je aktivna substance shranjena v kapsuli, zato ima podaljšano delovanje. Mikrokapsule so lepljive in se na žuželke prilepijo. S tem je možen prenos do gnezda in zastrupitev kompletne populacije (mravlje). Učinkovina se iz kapsule sprošča počasi, zato je pripravek varen za uporabnike.
- zaplinjevanje
- postavljanje vab ali lovilcev