Dezinfekcija je odstranitev, uničenje in preprečevanje razvoja raznih bolezenskih klic v prostorih, na predmetih, v okolju, na opremi, delovnih površinah ali v vodi, s čimer preprečimo kontaminacijo oseb ali hrane s škodljivimi mikroorganizmi.
V to skupino spadajo predvsem različne bakterije, virusi in glivice, ki povzročajo številne bolezni. Prenašajo se po zraku, vodi ali z neposrednim stikom s kontaminiranimi predmeti in okoljem. V ugodnih pogojih se lahko izredno hitro namnožijo. Zato je dezinfekcija ključnega pomena pri preprečevanju in obvladovanju nalezljivih bolezni.
Izvajamo dezinfekcijo opreme, pribora, naprav, delovnih površin in prostorov v prenovljenih ali novozgrajenih objektih, v poslovnih stavbah, javnih zavodih in v živilskih obratih po smernicah HACCP, oziroma po potrebi.
NAČINI DEZINFEKCIJE
- mehanska dezinfekcija - čiščenje, pometanje, zračenje, brisanje, zasipavanje z zemljo, filtracija in absorpcija.
- fizična dezinfekcija - uporaba visoke temperature, ultrazvok, precipitacija, sedimentacija, sušenje, sončni žarki, pritisk ali podpritisk, uv žarki in ionizirno sevanje.
- kemijska dezinfekcija - z uporabo kemičnih sredstev, ki jih delimo v 6 večjih skupin:
- klor in njegove spojine
- KMnO4, H2O2, OZN, etilenoksid in druga oksidacijska sredstva
- živo srebro, srebro, baker in druge kovine
- formaldehid
- fenoli, alkoholi, krezoli in druge hidroksilne spojine
- površinsko aktivna dezinfekcijska sredstva